2022-02-02

Vattenbaserad färg kan bli farligt avfall

Från den 1 mars kan stora mängder av det avfall som hanteras vid återvinningscentralerna eventuellt komma att klassas om till farligt avfall. Orimligt att kommunerna inte informerats, menar Avfall Sverige, som snabbutreder frågan.

Det är ändringar i EU:s kemikalielagstiftning (CLP) kring biocider, som kan få effekten att vattenbaserat färgavfall omklassificeras till farligt avfall. Biocider används ofta som konserveringsmedel i vattenbaserad färg och redan vid halter om 0,025 procent kommer färgen att klassificeras som miljöfarlig. Enligt uppgifter från CEPE (European Council of the Paint, Printing Ink and Artists’ Colours Industry) innebär det att en stor andel av all vattenbaserad färg och tryckfärg därför kommer att regleras som miljöfarligt ämne.
 
I och med att vattenbaserad färg kommer att klassificeras som miljöfarlig och omfattas av HP14 Ekotoxiskt så räknas det som farligt gods i klass 9 (UN 3082) och eventuellt även som farligt avfall.

Önskar ändrad förordning
– Detta kom nyligen till Avfall Sveriges kännedom genom kontakt med en säkerhetsrådgivare och inte genom nationell myndighetsinformation. Avfall Sverige ska nu skyndsamt låta utreda om den nya kemikalieklassningen medför att färgavfallet måste klassas som farligt avfall. Samtidigt förbereder Avfall Sverige för åtgärder om det visar sig att så är fallet, det förbereds bland annat en begäran till ett antal myndigheter att gå ut med information och nationell vägledning. Men framför allt behöver vi i ett sådant fall en förordningsändring så att avfallet fortsättningsvis kan hanteras på kommunernas anläggningar, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist på Avfall Sverige. 
 
Om vattenbaserad färg ska klassas som farligt avfall så kommer farligt avfall-mängderna att öka, och då behöver kommunerna se till att de inte hanterar mer farligt avfall än vad man har tillstånd eller gjort anmälan för. För att undvika detta förbereder Avfall Sverige för att begära ett undantag i miljöprövningsförordningen för lagring av vattenbaserad färg, likt de undantag som redan finns för elektronik och impregnerat trä (se 29 kap. 51 § förordningen). 

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har redan gått in med en begäran om bilateralt avtal om särbestämmelse för UN 3082. Men klassningen enligt EU:s kemikalielagstiftning kommer vi inte ifrån. Om avfallet ska klassas som farligt, måste de stora mängderna vattenbaserad färg minska kraftigt vid Sveriges återvinningscentraler, för att de inte ska riskera att bli olagliga. Samtidigt innebär det många fler transporter, översyn av upphandlingar och rutiner. Därefter startar omfattande arbete med att söka nya tillstånd för alla dessa anläggningar, något som Avfall Sverige menar i så fall borde kunna undvikas genom en snabb förordningsändring. Kommunerna behöver dock redan nu förbereda sig för worst case-scenario.

Kräver förberedelse
Avfall Sverige rekommenderar just nu att kommunerna:

  • ser till att anläggningarna som hanterar farligt avfall inte går över de mängdgränser som finns i lagstiftning, anmälan och tillstånd,
  • förbereder för en eventuell tillståndsansökan för ökade mängder – men inte påbörjar processen,
  • planerar för ökade borttransporter från anläggningarna,
  • förbereder för att dirigera om vattenbaserad färg till de anläggningar som har tillstånd att ta emot större mängder,
  • förbereder information till medborgarna om hur och var de bör lämna vattenbaserad färg från den 1 mars.

Läs mer om ändringarna i CLP hos Kemikalieinspektionen
 
Läs CEPE:s yttrande på UNECE:s hemsida

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer