2023-09-11
Afrikansk svinpest – så påverkas avfallshanteringen

Afrikansk svinpest har påvisats i ett prov från ett dött vildsvin som hittats strax sydost om Fagersta. Den för grisar smittsamma och dödliga virussjukdomen Afrikansk svinpest smittar inte till människor. Däremot kan människor sprida smittan vidare, via matrester i naturen. I det drabbade området har en återvinningscentral stängt, men matavfallet återvinns som vanligt. Hygiensierad biogödsel kan fortsätta användas utan problem.
Jordbruksverket har beslutat att återvinningscentralen på Sänkmossen i Fagersta stängs tills vidare, eftersom den angränsar till avfallsanläggningen.
Genom att stänga återvinningscentralen för allmänheten kan Vafabmiljö, som äger anläggningen, rengöra de fordon, främst sopbilar, som lämnar Sänkmossen. Däck och hjulhus rengörs och desinficeras innan de lämnar området.
Matavfallet skickas liksom tidigare till biogasanläggningen på Gryta i Västerås. Inga vildsvin eller andra djur kan komma åt avfallet.
Restavfallet skickas till Norsa i Köping. På Norsa tippas restavfallet direkt in i förbränningsanläggningen. Området är dessutom stängslat.
Hygienisering säkrar biogödseln
Även om matavfall skulle vara smittat med afrikansk svinpest behöver det inte medföra någon vidare smittrisk, eftersom smittan avdödas effektivt på biogasanläggningar med hygienisering. Det finns därför ingen risk att föra vidare smittan när man gödslar med hygieniserad biogödsel på åkermark.
Hygieniseringen på biogasanläggningarna sker vanligtvis vid 70° C/60 minuter (alt 70 grader/en timme). Enligt WHO dör viruset vid 56° C/70 minuter eller 60° C/20 minuter.
Vad händer nu?
Jordbruksverket är på plats i Fagersta och planerar för diverse åtgärder. Avfall Sverige är i dialog med sina medlemmar om bästa vägen framåt.
Upprätthåll goda rutiner
Utanför smittzonen (som har egna restriktioner) är inget nytt eller förändrat. En korrekt avfallshantering som innebär att vildsvin inte får tillgång till bland annat matavfall, minimerar risken för att djur smittas.
Avfallsanläggningar som hanterar matavfall (som per definition kommer från kök, exempelvis i hushåll, restauranger och storkök) och trädgårdsavfall (inklusive fallfrukt) ska följa miljölagstiftningen. De allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken gäller; den som bedriver en verksamhet som kan orsaka olägenhet för människors hälsa och miljön ska vidta försiktighetsåtgärder, och den som hanterar avfall ska göra det på ett sätt som inte orsakar risk för skada på människors hälsa eller miljön.
Enligt Jordbruksverkets tolkning innebär detta följande:
- Om man hanterar mat- och restavfall, till exempel lastar om det, ska detta ske så att vildsvin och fåglar inte riskerar komma i kontakt med det. Detta gäller både vid omlastningsstationer och vid andra typer av anläggningar, som slurry-, biogas- och energiåtervinningsanläggningar. Viruset inaktiveras om det rötas i en anläggning med hygieniseringsenhet (anläggning godkänd av Jordbruksverket) eller förbränns i en energiåtervinningsanläggning.
- För återvinningscentraler som hanterar trädgårdsavfall med fallfrukt, men inget annat biologiskt avfall, är risken lägre. Här är det dock viktigt att inte låta fallfrukten bli en ofrivillig utfodringsplats för vildsvin, och det är därför viktigt att städa bort fallfrukt och annat ätbart innan arbetsdagen är slut. Risken att vildsvin vågar komma in under öppettid är låg.
Smittkällan för utbrottet av afrikansk svinpest har inte kunnat lokaliseras, och kommunerna följer sina tillstånd. Samtidigt finns det förstås alltid utrymme för förbättringar, diskussioner förs med ansvariga myndigheter och miljötillsyn vad som ytterligare kan göras för att hantera situationen. En prioriterad fråga är att få ut matavfallet från restavfallet, och redan under 2024 kommer vi troligen att kunna se förbättringar då matavfallet ska sorteras ut separat i hela landet.
Detta gäller för döda vildsvin
Djur som har dött av svinpest utanför hushåll faller inte under kommunalt avfallsansvar. Detta eftersom döda djur av en art som inte är traditionella sällskapsdjur inte är kommunalt avfall.
Däremot kan kommunen ha ett ansvar för att avlägsna döda vildsvin enligt lagen om gaturenhållning och skyltning. Det gäller när döda vildsvin påträffats i områden som är redovisade i detaljplan men också på andra platser utomhus där allmänheten får färdas fritt. Kommunens skyldigheter gäller dock inte om åtgärderna ska utföras av Trafikverket eller om en avfallsproducent eller markägare kan göras ansvarig.
Jordbruksverket lämnar information på sin hemsida hur den som hittar döda vilda djur ska agera.
Vad kommuner mer kan göra
- Informera allmänheten om att fynd av sjuka eller självdöda vildsvin ska rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.
- Informera allmänheten om hur afrikansk svinpest smittar. Informationsmaterial att använda finns hos Jordbruksverket.
- Informera allmänheten att kommunens mat- och restavfallsinsamling fortfarande är det bästa och säkraste sättet att skydda Sverige från afrikansk svinpest. Matavfall får inte hamna på avvägar eller i naturen utan måste lämnas till avsedda anläggningar.
- Informera om att de krav som kommunen har på hemkompost av matavfall ska följas.
Läs mer
Kommunalt ansvar i 15 kap. 20 § miljöbalken och i Avfall Sveriges guide nr. 25, avsnitt 3.20.
Lagen (1998:814) om gaturenhållning och skyltning
Mer information
- Pressmeddelande Statens Veterinärmedicinska Anstalt
- Statens Veterinärmedicinska Anstalts information
- Jordbruksverkets information
- Naturvårdsverkets information
- Vafab Miljös information
- WHO´s information
Vid frågor
Kontakta Avfall Sveriges rådgivare för återvinningscentraler Camilla Nilsson.
Senast uppdaterad - 2023-09-19