2021-04-14

Frival utrett för fjärde gången

Nu har den senaste utredningen om så kallat frival lämnats till regeringen. Här föreslås att verksamheter själva ska kunna välja vem som transporterar och behandlar det avfall som idag faller under kommunalt ansvar. Tvärt emot regeringens intentioner riskerar ett sådant förslag att försvåra möjligheterna att skapa en cirkulär ekonomi, menar Avfall Sverige.

– Utredningen visar inte hur ett frival bättre ska bidra till en cirkulär ekonomi. När fler aktörer engageras kring verksamheternas avfall lär vi däremot se ökade transporter, dyrare hantering, ökat tillsynsbehov och större administrativ börda för kommunerna. Det finns även anledning att se över vilka effekter ett frival kan få på hälsoskyddet, kommenterar Tony Clark, vd Avfall Sverige.
När regeringen tillsatte utredningen var uppdraget inte att utreda om ett frival var ett bra förslag, snarare hur det skulle kunna införas. Detta är också vad som levererats.

Utredaren Ethel Forsberg föreslår ett frival för verksamheter från och med den 1 jan 2022. Det ska räcka med ansökan till kommunen sex veckor innan frivalet ska börja tillämpas. Verksamheten ska kunna uppvisa ett kontrakt där det framgår att man anlitar en yrkesverksam avfallsentreprenör och att de som transporterar och behandlar avfallet årligen ska rapportera in uppgifter om hanteringen till sin kommun.

I utredningens uppdrag har också ingått att utreda utökade dispensmöjligheter. Utredningen gör bedömningen att färre verksamheter kommer att vara intresserade av detta eftersom det ställer större krav och innebär mer arbete. 

Om förslagen går igenom ser utredningen ett behov av ökad tillsyn och ett årligt rapporteringskrav till kommunen från dem som samlar in och behandlar avfallet.

Utredaren menar att frivalet kommer att underlätta för avfallsproducenter att anpassa sin insamling och hantering av avfall utifrån verksamheternas behov och krav. Det kommer samtidigt skapa incitament för att öka materialåtervinningen eftersom vissa fraktioner, till exempel pappers- och plastavfall, har ett positivt värde jämfört med att förbränna avfallet, som innebär en kostnad för avfallsproducenten.

– Redan idag finns ett frival för verksamheterna för förpackningar, inget hindrar dem att sortera ut plast-, glas-, metall- och pappersförpackningar och anlita annan än kommunen för att transportera detta till producenterna. Men verksamheterna är i allt för många fall dåliga på att sortera ut detta. Sedan finns det verksamheter med såväl vilja som förmåga att själva ta hand om sitt avfall på ett hållbart sätt. För dem finns redan idag möjligheter att söka dispens och under kontrollerade former söka alternativa vägar. En rätt reglerad utvidgad dispensmöjlighet med möjlighet till prövning på regional eller nationell nivå skulle vara en mycket bättre lösning för att tillgodose verksamhetsutövares vilja att förfoga över sitt avfall, säger Tony Clark. 

Vidare, menar Avfall Sverige, saknas flera viktiga pusselbitar som behöver vara på plats innan man kan fatta beslut om ett eventuellt frival. Ansvarsavgränsningen för kommunalt avfall behöver förtydligas och regeringen måste också sätta ned foten kring en rad frågor som nu ligger på dess bord, bland annat rörande EU:s engångsplastdirektiv, producentansvar på textil, förbättrad utsortering och krav på bostadsnära insamling av förpackningar, krav på källsortering av bygg- och rivningsavfall och inte minst ordning och reda i avfallet. 

– Den svenska modellen, som varit så framgångsrik, bygger i grunden på ett sammanhållet kommunalt ansvar för avfallet. Det är ett väl fungerande system och jag ser ingen anledning att slå sönder det för att driva igenom symbolpolitik. 

– Jag är rädd för att ett frival kommer att resultera i miljömässigt och cirkulärt sämre avfallshantering. Det har vi också framfört via Avfall Sveriges representant i utredningens expertgrupp.

Läs mer

SOU 2021:24 Äga avfall – en del av den cirkulära ekonomin, som kan laddas ner från regeringens hemsida 

Avfall Sveriges replik i DN Debatt

Avfall Sveriges hemställan till regeringen

Avfall Sveriges särskilda yttrande till utredningen på medlemssidorna (direktlänk om du är inloggad)

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer