2020-12-10

Producentansvar på textil glömmer bort kommunerna

Nu har regeringens utredare presenterat sitt förslag till vad som kallas Europas första cirkulära producentansvar för textil. Men ersättning för kommunernas insatser regleras inte.

Producentansvar föreslås för kläder av textil, hemtextil, inrednings-textil, väskor av textil och accessoarer av textil. Däremot omfattas till exempel inte möbler, teknisk textil, filter, textil på löpmeter, madrasser och skor.

– Vi har lyckats sätta ett system som uppfyller principen om att förorenaren ska betala och som ger miljönytta. Samtidigt har vi värnat om ideella sektorn, det känns väldigt roligt. Och jag är väldigt nöjd över att vi satt tuffa mål, kommenterar utredaren Birgitta Losman utredningens resultat.

Reaktionerna från Avfall Sverige är inte lika positiva.

– Kommunerna spelar en viktig roll i omställningen till en cirkulär ekonomi och är en synnerligen viktig plattform och insamlingsaktör för textil. Det vore önskvärt att utredningen hade tagit större hänsyn till detta i sitt förslag, särskilt som målet är att minska mängden textil i restavfallet och öka återvinningen, vilket vi stödjer. Men då måste man också ge de redan hårt pressade kommunerna ekonomiska incitament att vara en del av detta, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige som också deltagit i utredningens expertgrupp.

I korthet innebär förslaget följande:

All insamling utanför producenternas system kräver anmälan till Naturvårdsverket. 

Kommunerna ersätts inte

Inga detaljerade krav föreslås vad gäller hur insamlingen ska gå till i praktiken. ”Insamlingsplatser för hushållens textilavfall ska så långt som möjligt lokaliseras i nära anslutning till platser som en stor del av hushållen besöker regelbundet”, skriver utredningen. Vidare ska textilavfall som kommunen har samlat in hämtas gratis vid minst en av kommunens avfallsanläggningar eller på annan överenskommen plats.

De flesta kommuner har samarbete med ideella aktörer för insamling av textil, till exempel på återvinningscentralen. Ett 50-tal kommuner samlar dessutom in textil och textilavfall separat i större skala. De kommer alltså kunna fortsätta göra det även under ett producentansvar. Utredningen föreslår också att kommuner ska kunna ges insamlingsuppdrag av producenterna. Däremot ges inga förslag på hur kommunerna ska ersättas för detta arbete. 

– Kommunerna kan lösa det tillsammans med producenterna, säger Birgitta Losman.

Utredningen föreslår inte heller någon ersättning till kommunerna för de textilier som ligger kvar i restavfallet.

Tuffa mål

Utredningen föreslår två mål. Mängden textil i restavfallet ska minska med 90 procent till 2036 jämfört med 2022; delmål om 70 procents minskning till 2028 och 80 procent till 2032 sätts också. Från år 2028 ska också minst 90 viktprocent av det textilavfall som insamlingssystemet samlat in förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas. 

– Sverige har ju gjort så stora utfästelser kring Agenda 2030, så det känns bra att vi kan föreslå tuffa mål, även om de ligger några år framåt, säger Birgitta Losman.

En t-shirt beräknas bli 23 öre dyrare, så konsumtionen kommer sannolikt inte att påverkas av detta, inte heller produktionsmetoder. Tanken är att producentansvaret ska styra om de uppskattningsvis 85 000 ton textil som idag går till förbränning. Mycket kan gå till materialåtervinning, men utredningen hoppas också på ökad återanvändning och mer remake. En kombination av producentansvar och styrmedel som hjälper konsumenter att agera på ett mer hållbart sätt kan ge stor effekt, menar de.

Förbättringar krävs

Avfall Sverige menar att ett väl fungerande producentansvar kan leda till att mer textil kan återanvändas och återvinnas.

– Vi ser i grunden positivt på utredningens förslag om producentansvar på textil. Textil är en värdefull resurs med en stor miljöbelastning vars värde för återanvändning och materialåtervinning måste höjas. Vi är på rätt väg, säger Jon Djerf. 

– Men om vi ska ha ett producentansvar måste det vara heltäckande. Det förslag som lagts innehåller inga krav på ersättning till kommunerna för deras insamling på återvinningscentraler, det kan vi inte acceptera. Här definieras inte heller några krav på servicegrad gentemot hushållen. Risk finns att producentansvaret i realiteten bara blir en tumme.

Författningarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. För att ge producenterna tid att bygga upp ett system för insamling och återvinning föreslås dock att ansvaret för insamling av textilavfall förs över till de tillståndsgivna insamlingssystemen först den 1 januari 2024.

Här hittar du textilutredningen i sin helhet 

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer