2022-02-22

Välkommen handlingsplan, men få nyheter

Sverige har fått sin första handlingsplan för plast. Att regeringen nu tar ett samlat grepp om plastfrågan är lovande, men det behövs vassare krav på producenterna, menar Avfall Sverige.

Handlingsplanen för plast utgör en del i regeringens strategi för cirkulär ekonomi som lanserades 2020. Den innehåller 55 beslutade åtgärder i form av lagstiftning, budgetsatsningar och myndighetsuppdrag.

– Omställningen till en cirkulär plasthantering är helt nödvändig för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen. Det kan skapa nya gröna jobb i vår världsledande återvinningsindustri, sade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll vid en presskonferens på måndagen.

Många av förslagen i handlingsplanen känns igen från tidigare svenska beslut eller från EU:s direktiv, men det finns ett antal nya krav. Bland dem märks krav på att nya plastförpackningar i genomsnitt ska innehålla minst 30 procent återvunnen råvara senast 2030, bättre hantering av fritidsbåtar och skärpta regler kring nedskräpning.

Jämfört med Naturvårdsverkets förslag för ökad materialåtervinning av plast, som presenterades före jul, har handlingsplanen mer fokus på förpackningar än på produkter.

– Avfall Sverige välkomnar handlingsplanen, den är en bra början. Men Annika Strandhäll konstaterade själv vid pressträffen att den globala produktionen av plast idag är 25 gånger så stor som 1960, och enligt beräkningarna kommer den att fördubblas de närmaste 20 åren. Då måste det till kraftfullare åtgärder än att fokusera på förpackningar och bättre återvinning. Det kommer att krävas tuffare tag mot producenterna och en global samsyn för att dra åt kranen och minska plastflödet. Vi hoppas att FN-mötet i nästa vecka kan spika en gemensam standard för plast – det kan bli ett steg framåt i detta viktiga arbete, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

– Avfall Sverige har länge arbetat för en mer hållbar plastanvändning, både när det gäller design och kvotplikt, giftfrihet och återvinning, vi hade önskat se fler konkreta åtgärder för att komma vidare i dessa frågor. Det finns många goda och radikala förslag att hämta från Indien, Tyskland, Frankrike och flera afrikanska länder. En handlingsplan för plast är därför bra, men ska vi ligga längst fram och bli fossilfria 2045 krävs ytterligare krafttag och snabba åtgärder, säger Tony Clark.

Läs handlingsplanen

Läs Avfall Sveriges ståndpunkter om plast

Läs Avfall Sveriges vägledning för engångsfria evenemang

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer